Ministerul Sănătăţii renunţă la vaccinul de import pentru copiii între 6 luni şi 6 ani, pe care urma să îl cumpere de la compania britanică GSK. Sursa: AFP
„Nu suntem siguri în privinţa efectelor adverse, iar compania producătoare refuză să-şi asume responsabilitatea asupra acestora. Nu putem să ne jucăm cu sănătatea oamenilor şi mai ales cu cea a copiilor”, ne-a declarat, ieri, Anton Irimia, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Reprezentanţii GSK susţin însă că vaccinul a fost atestat de Agenţia Europeană a Medicamentului, care şi-a dat girul privind siguranţa şi eficacitatea produsului.
La nivel mondial, două milioane de persoane, din 12 ţări, în special occidentale, au fost vaccinate cu produsul GSK. „Am reuşit să rezervam o cantitate de 500.000 doze de vaccin pandemic pentru România. În cazul în care autorităţile nu se decid să le achiziţioneze, vaccinurile vor fi direcţionate către alte ţări”, se arată într-un comunciat oficial trimis de companie.
În aceste condiţii, MS este nevoit să se bazeze pe producţia locală de vaccin, produs de Institutul „Cantacuzino”, ceea ce înseamnă că micuţii nu vor putea fi imunizaţi odată cu adulţii, pe 26 noiembrie, cum era prevăzut.
„Cel mai probabil, vaccinarea micuţilor va începe din ianuarie”, a precizat Irimia. În acest moment ne aflăm în plină expansiune a gripei noi, iar numărul cazurilor din România a depăşit 1.138 de cazuri.
Până acum, pe teritoriul nostru nu a fost înregistrat niciun deces, dar un român stabilit în Austria a murit de gripă nouă într-un spital din Schwarzach. Valul mai agresiv care a cuprins acum România, dar şi celelalte ţări UE va mai dura până în mai.
„Va urma apoi o perioadă mai liniştită, iar din toamnă se vor acutiza din nou lucrurile”, a precizat Victor Olsawsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănă