Un purtător de cuvânt al General Motors a declarat, astăti, că grupul auto continuă discuţiile cu guvernele europene, în vederea obţinerii de ajutoare financiare pentru restructurarea Opel, relatează AFP. " Restructurarea Opel necesită implicarea şi susţinerea financiară a tuturor părţilor implicate, , inclusiv a angajaţilor şi a guvernelor ", a anunţat acesta.
Anunţul vine în contextul în care miniştrii germani încearcă să ajungă la un acord în dosarul Opel, subiect foarte sensibil în Germania, unde problema vizează 25.000 de salariaţi ai constructorului auto.
Ministrul Economiei, Rainer Bruderle, a declarat, ieri, la televiziunea ZDF că, din câte ştie, consiliul de supraveghere al GM a anunţat că nu are nevoie de fonduri publice şi poate derula pe cont propriu restructurarea Opel. El a estimat costurile la 3,3 miliarde euro şi a adăugat că "aceasta este o veste bună".
Însă ministrul de finanţe, Wolfgang Schauble, a refuzat să excludă posibilitatea unui ajutor guvernamental pentru GM.
" Nu putem spune, totuşi, că am fi făcut tot ce se putea pentru Magna, pentru că ne simţim responsabili faţă de salariaţi şi faţă de uzine, însă acest lucru este exclus în cazul unui alt proprietar ", a declarat Schauble pentru revista Wirtschaftswoche.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că prin decizia de păstrare a Opel grupul GM şi-a asumat responsabilitatea financiară faţă de divizie.
Germania a fost surprinsă la începutul lunii noiembrie de decizia GM de a nu mai vine divizia Opel. Berlinul susţinea preluarea constructorului de grupul canadian Magna şi promisese ajutoare financiare de circa 4,5 miliarde euro pentru restructurarea Opel.