Expoziţia arheologică din România, „Lumea pierdută a Europei antice: valea Dunării, 5000-3500 î.H.“, este deschisă la New York până la 25 aprilie 2010. Găzduită de Institutul pentru Studierea Lumii Antice (ISAW), expoziţia prezintă pentru prima dată în SUA piese arheologice din această parte a lumii. Manifestarea de la New York este rezultatul colaborării între ISAW şi Muzeul Naţional de Istorie al României, iniţiată cu aproximativ doi ani în urmă. Sunt prezentate 175 de piese, ce provin din 19 muzee româneşti, şi alte 75 din colecţiile Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei, de la Chişinău, şi din cele ale Muzeului Regional de Istorie Varna, din Bulgaria.
Vechea Europă, o lume sofisticată
Curatorul american al expoziţiei, Prof. David Anthony, care este şi autorul catalogului, apreciază că aceste culturi ale epocii neolitice din bazinul carpato-danubian sunt primele civilizaţii cunoscute şi că stau la baza dezvoltării civilizaţiilor europene de mai târziu.
Artefactele prezentate aparţin culturilor Boian, Gumelniţa, Vădastra, Vinca, Hamangia şi, desigur, Cucuteni. Sunt expuse statuete prezentând oameni şi animale, vase, arme, modele arhitecturale, realizate în lut şi cupru, unele bogat decorate cu motive geometrice policrome sau aurite.
Interesul prezentat de exponate pentru cercetători şi pentru public constă, în primul rând, după cum afirmă Roger S. Bagnall, directorul ISAW, în faptul că „Vechea Europă a fost una dintre cele mai sofisticate regiuni locuite, cu mult timp înainte ca Egiptul sau Mesopotamia să se ridice la un nivel de dezvoltare asemănător“. Unele dintre aşezările acestei zone atingeau, după părerea aceluiaşi specialist, dimensiunile unei cetăţi.
„Gânditorul“ şi „Femeie aşezată“ din cultura Hamangia
Strălucirea unei lumi dispărute
De