» Multi pacienti stau in spital mai mult decat prevede perioada de internare.
La sectia de psihiatrie a spitalului Judetean Constanta sunt internati pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani. Perioada de internare este de maximum 17 zile. Nu de putine ori a fost depasit acest termen, si asta, din cauza ca rudele celor internati "uita" sa-i mai ia acasa. "Pacientii ar vrea sa plece, ei nu au constiinta bolii si se considera persecutati, insa rudele abia daca vin sa-i viziteze", a declarat dr. Diana Carjaliu, seful sectiei de Psihiatrie. Medicul a declarat ca s-au inmultit si cazurile de dementa, insa acesti oameni nu pot fi ajutati pentru ca boala este cronica, ireversibila. In mare parte sunt batrani cei care vin cu dementa. Ei sunt internati doar daca sunt singuri pe lume sau daca sunt foarte agitati. "Ei nu au nevoie de tratament psihiatric, ci doar de asistenta. Uneori raman la noi, desi nu este necesar", a subliniat medicul.
In opinia cadrelor medicale, o problema in acest sens este si faptul ca salvarea nu poate lua si apartinatori, astfel incat bolnavul sa aiba cu cine pleca daca nu este nevoie de internare. si faptul ca salvarea nu are voie sa duca bolnavul inapoi acasa este o problema. "De multe ori, ii aduc fara acte, fara papuci, fara bani si n-au cu ce sa plece acasa. In aceste conditii, nu putem sa-i lasam pe strada", a mentionat dr. Carjaliu. La nivelul judetului nu exista un centru special pentru ingrijirea dementelor, iar batranii cu dementa nu sunt primiti nici la azil.
Pacientii sunt in general asigurati, in sensul ca fie sunt pensionati pe caz de boala, fie au certificat de handicapat. In ceea ce priveste persoanele neasigurate, cele care consuma fondurile sectiei, acestea sunt tinute sub observatie doar 48 de ore, in conditiile in care ziua de spitalizare costa 170 de lei. "Suntem printre sectiile Sp