Numărul copiilor cu diabet de tip 2, diagnosticat de obicei la adulţi, s-a dublat în ultimii ani. Frecvenţa diabetului de tip 2 a crescut alarmant nu doar în rândul adulţilor, ci şi al copiilor, atrag atenţia specialiştii, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată mâine. Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulinodependent) este diagnosticat tot mai frecvent în ultimii ani la copii şi la adolescenţi, deşi el era până nu demult o maladie specifică adulţilor trecuţi de 40 de ani.
„În România, din cei aproximativ 3.000 de copii şi adolescenţi cu diabet, în jur de 500 au diabet zaharat de tip 2, însă numărul lor este în continuă creştere”, potrivit dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Obezitatea, printre primii factori de risc
Unii factori de risc ai diabetului de tip 2, cum sunt cei genetici (rude de gradul 1 sau 2 cu această formă de diabet) sau greutatea mică la naştere (sub 2.500 de grame), nu pot fi modificaţi. Însă există şi factori de risc asupra cărora putem interveni. Obezitatea este printre primele cauze de apariţie a diabetului de tip 2, deopotrivă la copii şi la adulţi. „În special obezitatea abdominală este asociată cu tulburări în producţia şi activitatea insulinei şi, implicit, cu tulburări metabolice grave”, precizează dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu.
Aproximativ un sfert dintre elevii europeni sunt supraponderali sau obezi, iar România urmează şi ea tendinţa din ţările occidentale.
Mai puţine dulciuri şi fast-food
Pentru a preveni diabetul de tip 2 la copii, trebuie să prevenim obezitatea.
„Strâns legată de apariţia obezităţii şi diabetului de tip 2 la vârste tinere este alimentaţia dezechilibrată, hipercalorică, abundentă în produse de tip fast-food, săracă în legume şi fructe, bogată în dulciuri concentrate