Pentru că şi-au pierdut serviciile, părinţii obligaţi la plata cheltuielilor de întreţinere a minorilor sunt datori. A crescut vertiginos numărul plângerilor depuse la Poliţie împotriva părinţilor care nu mai reuşesc să achite pensiile alimentare, pentru că au rămas fără serviciu. În primele nouă luni ale acestui an, lucrătorii de la Biroul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila au avut de rezolvat cu 30 la sută mai multe reclamaţii privind abandonul familial şi neplata alocaţiilor către copiii minori, faţă de anul trecut. Potrivit Codului Penal, neplata pensiei alimentare rezultate în urma unei hotărâri judecătoreşti este infracţiune şi se sancţionează conform legii.
„Anul trecut, am avut, în primele nouă luni, 124 de cazuri de abandon familial şi, în aceeaşi perioadă a acestui an, avem 160 de cazuri. Am soluţionat şi trimis spre instanţă 97 de dosare. Noi punem creşterea numărului de cazuri mai ales pe seama crizei, care a dus la pierderea multor locuri de muncă” , ne-a declarat comisarul şef Costel Arbunea, şeful Poliţiei Municipiului Brăila.
Problemele părinţilor se răsfrâng asupra copiilor
Potrivit poliţiştilor, fiecare caz în parte este analizat, pentru a se stabili cu exactitate cine poartă vina.
„Noi analizăm dacă neplata s-a făcut cu rea credinţă. Atunci se pune în mişcare întreagul aparat menit să-l facă pe cel vizat să nu uite ce responsabilităţi are” , ne-a mai spus Costel Arbunea.
Obiceiuri şi nu prea
Maria D. este una dintre persoanele care s-a prezentat la Poliţie şi a reclamat că bărbatul de care este divorţată de trei ani a uitat să plătească în lunile septembrie şi octombrie alocaţia către copilul pe care-l au împreună.
„Nu este pentru prima dată când face aşa. Femeia cu care s-a recăsătorit nu vede cu ochi buni faptul c