Intrucit nu mai e asa de multa patima in joc in acest moment, va propun sa ne reamint de chestiunea desemnarii premierului.
Mai intii, am auzit la TV o declaratie stupefianta a lui Claudiu Saftoiu:
noi asistam acum la desemnarea prin malpraxis a premierului de catre presedinte.
Ce dracu o fi asa de greu de inteles?
Articolul 103:
ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Unde scrie ca Parlamentul sau o majoritate a Parlamentului DESEMNEAZA premierul? Daca mi se arata unde, maninc acea hirtie!
Domnule Saftoiu, haideti, dupa mine: Presedintele DESEMNEAZA…DE-SEM-NEA-ZA! D-E-S-E-M-N-E-A-Z-A!
Bonus:
DESEMNÁ1, desemnez, vb. I. Tranz. A indica, a numi o persoană considerând-o cea mai potrivită pentru desfășurarea unei activități, pentru ocuparea unei demnități sau a unei funcții. ♦ (Rar) A indica unei persoane un anumit lucru. ♦ A numi într-o funcție. – Din fr. désigner, lat. designare (după semn).
Altfel,
Despre desemnarea premierului, clar si precis, Valeriu Stoica intr-o demonstratie – reper:
cine are dreptul să nominalizeze primul ministru? O majoritate ad-hoc parlamentară sau preşedintele României? În această privinţă, Constituţia este extrem de clară. Atribuţia constituţională de a nominaliza primul ministru aparţine preşedintelui României. Nu este posibil, potrivit Constituţiei, ca o majoritate parlamentară, oricare ar fie ea şi oricât de largă ar fi ea, să propună, să nominalizeze primul ministru. De ce? Pentru că în logica actuală a Constituţiei României există două prerogative care aparţin preşedintelui, şi anume: nominalizarea primului ministru, pe de o parte, şi, pe de altă parte, d