Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici intră, de mâine, în Postul Crăciunului. Timp şase săptămâni, ei vor încerca să se purifice atât sufleteşte cât şi trupeşte, pentru a fi pregătiţi de Sărbătoarea Naşterii Domnului. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice Noe, Moise şi David apar postind în diverse ipostaze. Ei petreceau un timp îndelungat în post şi rugăciune.
Mai lejer decât cel dinainte de Paşte
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Mare, cel care precede Sărbătoarea de Paşte. Înainte de Crăciun, credincioşii pot mânca peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi de sărbătorile religioase.
În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este o zi în care postul este mai aspru, deoarece nu se mănâncă nimic până după-amiază.
Preotul Marius Zbârcea, de la Biserica Cărămidarii de Sus din cartierul Grozăveşti a explicat ce înseamnă această perioadă de post.
„Postul Crăciunului este o perioadă de 40 de zile care precede Sărbătoarea Naşterii Domnului. Este un post al bucuriei, spre deosebire de celelalte de peste an. Dar chiar dacă este unul al bucuriei, acest lucru nu înseamnă că este o delăsare din partea oamenilor. Postul trebuie să fie exact aşa cum un creştin adevărat şi devotat ar trebui să fie - corect“, a spus preotul Marius Zbârcea.