Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti (TOB), desfăşurat la Centrul Providenţa din Iaşi, în perioada 12 – 14 noiembrie, a reunit expozanţi din Germania, Grecia, Bielorusia, Ucraina şi România.
Producătorii de obiecte bisericeşti au venit în acest an cu soluţii ingenioase care să-i ajute pe preoţi să facă economii la încălzirea şi iluminatul bisericii.
Covoarele încălzite, în ajutorul preoţilor care îngheaţă în altar
Un comerciant din Moineşti venit pentru prima dată la TOB le-a prezentat preoţilor parohi o invenţie proprie care să îi ajute să nu răcească în ceasurile petrecute în altar.
„M-am gândit că principiul folosit la sistemele electrice de încălzire prin pardoseală pe care le distribui pot fi aplicate şi direct pe covoare. Aceste covoare sunt de folos unui preot care petrece atâtea ore în altar, unde e mai rece. Când are botezuri sau cununii poate face economii la încălzirea încăperii, încălzeşte practic numai porţiunea acoperită de covor”, a declarat expozantul Vasile Ulea.
Pentru încălzirea covorului folosim un termostat care costă 50 de euro şi care face faţă la 24 de metri de covor, care trebuie conectat la o siguranţă separată de contor. Preţul a doi metri de covor încălzit este de 700 – 800 de lei negociabil. „Un preot mi-a spus în glumă că va lua numai pentru el în altar covor încălzit că dacă pune aşa ceva în biserică bătrânele care stau în genunchi la slujbă or să adoarmă”, adaugă Ulea.
Candelabrele economice şi cutiile pentru donaţii, la mare căutare
Un producător de obiecte de cult bisericesc din Botoşani a adus la târg prima cristelniţă din alamă cu interior din inox alimentar produsă pe piaţa românească, la un preţ de 2.290 de lei.
„Alama este specifică ortodoxiei, iar inoxul alimentar se spală şi se întreţine uşor.