„Încă puţin, mami!” De câte ori nu ai auzit aceste cuvinte de la puiuţul tău? Pentru ca mersul la culcare să nu devină o corvoadă, stabileşte-i încă de mic obişnuinţe care îi vor da sentimentul de siguranţă şi îi vor face somnul plăcut. Mai ales în primele trei luni de viaţă, somnul copilului este legat de orarul meselor lui. Astfel, în această perioadă, după ce se simte sătul, copilul obişnuieşte, de regulă, să tragă un pui de somn.
Încă de pe acum, este foarte important să îi faci micuţului un program pe care el să-l asocieze cu momentul în care trebuie să facă nani.
Este bine ca el să distingă între noapte şi zi, implicit între timpul de joacă şi cel de somn. Astfel, micuţul trebuie să ştie că noaptea nu este timpul „contactelor sociale”.
De aceea, dacă se trezeşte pentru că-i este foame, dă-i să mănânce în linişte şi evită să-i vorbeşti sau să te joci cu el.
Ajută-l să se relaxeze
Ceasul biologic al copilului se va adapta mult mai uşor programului de somn, dacă în fiecare seară are un program care să-l pregătească de culcare. Atunci când îi faci baia de seară, nu uita să-i pui în cadă răţuştele sau alte jucării preferate. Apa caldă şi un masaj uşor îl vor destinde şi-l vor adormi mai uşor.
Alege-i pijamale confortabile, nici prea subţiri, nici prea groase, şi asigură-i condiţii optime pentru a se odihni bine. Din ritualul de fiecare seară nu trebuie să lipsească cititul unei poveşti (însă nu una cu monştri), un cântecel sau rostirea unei rugăciuni. Evită activităţile care-l suprasolicită, din cauza cărora ar putea adormi mai greu.
Pătuţul, destinat exclusiv somnului
Este bine ca micuţul să ştie că pătuţul este destinat numai somnului. Atunci când începe să dea semne de oboseală, pune-l în pat şi fredonează-i un cântec de leagăn.
Evită