Oameni cu frica lui Dumnezeu, momârlanii din Valea Jiului trăiesc din creşterea vitelor şi mai puţin din agricultură, din cauza condiţiilor climatice mai puţin favorabile. Duc oile şi vacile la stână, fac brânză şi o vând mai apoi la piaţă. Printre activităţile cotidiene, mormârlanii găsesc vreme şi pentru a dezbate subiectele politice „fierbinţi”. Cei mai mulţi ştiu că pe 22 noiembrie trebuie să-şi aleagă preşedintele şi că, dacă nu va fi desemnat din primul tur, pe 6 decembrie vor trebui să meargă din nou la urne.
1 /.
Mormârlanii spun aproape la unison că viitorul preşedinte al României trebuie să fie un om serios şi să facă fabrici pentru tinerii care nu vor să se mai trăiască din oierit şi creşterea vacilor. „Să facă fabrici, să lucre’ tineretul, că aici nu s-a făcut nimic. Noi nu am ştiut decât să-i trimitem la mină până acum. Dar deja nepoţii nici acolo nu mai pot merge că se închid şi de când cu exploziile astea, parcă e şi mai rău”, spune Gheorghe Rancea din cătunul Jieţ.
„Să fie mai mult la lucru la oameni”
Indiferent de vârstă, toţi momârlanii din cătunele împrăştiate în Valea Jiului ştiu când trebuie să se prezinte la vot şi cam care sunt candidaţii.
„Alegerile au loc în 22 noiembrie şi ştiu că printre candidaţi e Traian Băsescu şi Crin Antonescu şi Oprescu şi Becali şi încă alţii. Dar ar trebui să nu ne mai mintă atâta şi să vină cu idei, aşa cum au făcut alţi preşedinţi, că aici la noi în sat se vorbeşte mereu despre cât ne fură ei şi primarul şi toţi. Să vină să ne zică ce să facem ca să avem oi multe aşa cum erau pe vremuri”, spune Petru Birci.
Petru Birci este trecut de 70 de ani şi îşi aminteşte că pe vremuri aici erau sute de oi, erau locuri de muncă, iar oamenii mai gospodari. „Era aicea 2.000 de oi pe vârful Parâng, acum nu mai sunt 100. Cât o scăzut din 1980 şi până acu