Vichyssoisse
(Supa cu cartofi si praz)
Ingrediente (pentru 4 portii): 650 g cartofi, 2 tulpini de praz (potrivit de mari), 1 l zeama concentrata de legume (sau de carne de pui), 3 linguri frisca nebatuta, sare, piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie bucati. Prazul curatat si spalat se taie rondele (din care se pun cateva deoparte). * Se fierb cartofii si prazul in zeama concentrata de legume sau carne aproximativ 25-30 de minute, dupa care se maruntesc cu mixerul. * Se adauga frisca nebatuta, se da supa intr-un clocot si se condimenteaza cu sare si piper. * Inainte de-a o servi, se presara deasupra rondelele de praz puse deoparte si piper zdrobit. Supa se mananca de obicei rece, dar este foarte gustoasa si fierbinte.
Ratatouille
(Tocanita de legume)
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g vinete, 250 g dovlecei, 250 g ardei grasi galbeni, 2 cepe, 400 g rosii, 4 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, 1 crenguta de cimbru, 2 foi de dafin, 1 fir de patrunjel verde, 1 fir de tarhon, sare, piper proaspat macinat, 1/2 legatura de tarhon uscat.
Mod de preparare: * Se curata, se spala si se taie bucati mai mari vinetele, dovleceii, ardeii grasi si ceapa. Se oparesc rosiile cu apa clocotita, se lasa sa stea 10 minute, se curata de pielita si se taie in patru. Se curata usturoiul si se preseaza. * Se prajesc, pe rand, in uleiul incins vinetele, dovleceii si ardeii, pana ce se rumenesc. Se adauga ceapa, se caleste si ea putin, apoi rosiile, ierburile aromate si usturoiul; se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ o ora, amestecand cu grija si adaugand, eventual, cate putina apa. * Se indeparteaza ierburile aromate, se mai gusta o data ghiveciul de sare si piper si se incorporeaza tarhonul uscat taiat marunt. Se serv