În vremea lui Ţepeş se numea Cetatea Dâmboviţei, acum este capitală europeană. Bucureştiul, căci despre el este vorba, a împlinit 550 de ani de la prima atestare documentară şi a primit drept cadou un volum inedit de imagini, documente şi poveşti. Cel care le-a cules de prin arhive, colecţii private, de la istorici a fost Radu Oltean, un bucureştean pasionat de istoria Capitalei. Povestea a început mai întâi pe un blog, apoi a ajuns într-o carte de patrimoniu.
Blocurile turn, spaţiile verzi transformate în şantiere, construcţiile haotice au făcut din Bucureşti un oraş fad, cenuşiu, fără personalitate. Arhitecţii străini, în special cei francezi şi enghezi, care l-au vizitat au rămas muţi atunci când au văzut că în Centrul Istoric al Capitalei au apărut clădiri imense, iar parcurile au fost betonate şi "decorate" cu tot felul de bodegi, ridicate la rang de "fiţe". Mulţi au spus: "Păcat de istoria Micului Paris". Despre cum era Bucureştiul odinioară aflăm din volumul publicat de ArCub şi realizat de Radu Oltean la împlinirea a 550 de la prima atestare. "Am fost surprins să decopăr cât de puţină documentaţie există despre Capitală şi că sunt multe cărţi sau opere de artă care nu au fost reproduse până în prezent. Am strâns imagini, la început pentru plăcerea mea. Am mers în muzee, biblioteci, inclusiv la Biblioteca Academiei Române. Am ajuns să am acces la un tezaur foarte puţin cunoscut şi numai de o elită", a spus Oltean.
Primele documente şi istorioare au fost postate pe blogul personal, apoi a apărut ideea unei cărţi de patrimoniu, scoasă cu sprijinul ArCub. "Este o iconografie bogată pentru Bucureşti, dar se leagă şi de ambient, de mentalitate, de cum vrem să ne trăim viaţa. Un oraş devine, generic vorbind, ceea ce vrem să facem cu viaţa noastră", a spus la lansare istoricul Adrian Majuru, cel care a făcut şi prefaţa albumului. De aseme