Doctor în geografie, dascălul este singurul brăilean care colaborează cu Agenţia Nord-Americană a Atmosferei şi Oceanelor. După ce şi-a terminat studiile, Ion Isaia şi-a început activitatea ca profesor la ţară, la Liceul Teoretic Pechea, în judeţul Galaţi. La doar trei ani de la începutul activităţii ca profesor, a venit în Brăila la Staţiunea de Meteorologie, unde a condus o echipă şi a început să activeze ca meteorolog.
„Timp de 25 de ani, am condus o echipă de oameni extrem de capabili, cu care mi-a fost foarte drag să lucrez, să le fiu coleg, şi nu şef ” , spune profesorul cu zâmbetul pe buze.
În anul 1980, Ion Isaia devine doctor în geografie, specializarea meteorologie-climatologie.
După căderea comunismului, Staţiunea de Meteorologie a mai funcţionat încă cinci ani, după care metorologul a revenit la prima lui dragoste, catedra. De acestă dată, la oraş, la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila unde, în baza doctoratului obţinut a preluat catedra de geografie.
„Noii colegi erau invidioşi şi se mirau cum de am reuşit să obţin toate gradele şi în acelaşi timp un salariu frumuşel, fără să dau vreun examen” , a menţionat profesorul.
13 ani fără încetare, profesorul a predat la Colegiul Economic, unde i-au trecut prin mână sute de elevi care au plecat din liceu cu bogate cunoştinţe de geografie.
Pasiunea sa, publicistica
Chiar dacă o mare parte din timpul său a dedicat-o elevilor, o altă parte a dedicat-o scrisului. A colaborat cu mai multe ziare locale din Brăila şi Galaţi şi a publicat peste 600 de articole. În anul 2000 a publicat prima carte, „Vremea şi clima în România sub impactul factorilor dinamici”.
„Dintotdeauna şi oriunde, omul şi-a manifestat interesul pentru cunoaşterea vremii şi a climei, ca urmare a impactului, negativ sau pozitiv, pe car