Nu se întâmplă des să auzim despre performanţe ale românilor în domeniul designului de produs. Momentul în care acestea se întâmplă trebuie să fie în aceste condiţii, unul luat în seamă, fiind vorba până la urmă despre valori ale societăţii româneşti contemporane.
Un astfel de moment a fost prilejuit de competiţia de design Electrolux Design Lab, în cadrul căreia conceptele tinerilor designeri români Vlad Icobet şi Sebastian Popa şi-au găsit locul între primele 25. Poziţie remarcabilă, dacă ne gândim la context, şi anume: peste 900 de proiecte participante din peste 50 de ţări ale lumii. Tema pe care s-a desfăşurat ediţia din acest an a competiţiei de design a fost reprezentată de generarea unor concepte inovative de electrocasnice, care să răspundă nevoilor casnice de peste 90 de ani. Aşadar, electrocasnice ale viitorului.
IDEILE DE LA CARE S-A PORNIT
Wirio (Sebastian Popa) şi Egg (Vlad Icobet), conceptele româneşti care au atras atenţia, reprezintă în fapt două sisteme ingenioase pentru gătit. Despre cât de ingenioase sunt "ne vorbesc" şi imaginile alăturate. Iată ce am aflat de la fiecare dintre tinerii designeri privitor la ideile de la care s-a pornit în conceperea lor. Sebastian Popa povesteşte că a pornit de la realitatea zilelor noastre.
"Apoi, am încercat să îmi organizez scenarii din viitor, imaginându-mi viaţa peste 90 de ani. Am încercat să realizez un produs care face posibilă interacţiunea omului cu obiectul, stârnindu-i imaginaţia, nu am vrut să fie un concept care să rezolve totul prin apăsarea unui simplu buton. Deşi vorbim despre un viitor îndepărtat, nu se poate realiza o ruptură faţă de ceea ce este în prezent." Referitor la proiectul său, Vlad Icobet ne spune că: "Ideea a apărut imediat după ce am stabilit câteva lucruri esenţiale pentru dezvoltarea proiectului şi, bineînţeles, din imaginaţie. Sunt foarte pa