Primul rol intr-un film i-a adus trei premii de interpretare, la festivalurile din Bruxelles, Antalya si Arad. „Katalin Varga” e un film de gherila, facut cu o echipa de 12 oameni care au dormit impreuna cu actorii pe jos, pe saltele, in aceeasi casa, un film cu costume cumparate si de la second hand, turnat din banii regizorului eleno-britanic Peter Strickland, si terminat o data cu implicarea firmei romanesti Libra Film. „Katalin Varga” e insa una dintre surprizele lui 2009 si risca Premiul Revelatia Anului acordat de Academia Europeana de Film.
Filmul a fost nominalizat recent si la British Independent Film Awards, la categoriile Cea mai buna realizare a anului in productia de film, Premiul "Douglas Hickox" pentru Cel mai bun regizor debutant si Premiul pentru Cel mai promitator debut - Hilda Peter.
- „Katalin Varga” e neobisnuit ca stil si pentru Europa, si pentru epoca noastra. Dar exista un amanunt deconcertant: eroina pe care o interpretezi, o unguroaica, e omorita de un roman. Cred ca e un amanunt care putea fiu evitat pentru a nu alimenta o problema si-asa usor de inflamat.
Ne-au mai intrebat cativa oameni daca acest amanunt a fost intentionat. Chestia e ca Peter venea din Anglia, stia de romani si de unguri, dar nu atat de multe incat sa vrea sa vorbeasca despre acest subiect. Oricum initial el vroia sa filmeze in Albania. E adevarat ca eroina e omorata de un roman, dar familia care o gazduieste e tot o familie de romani. Cel care a violat-o era ungur, iar cel pe care ea il omoara e ungur.
Traind impreuna - maghiari si romani -, impartim si problemele, si bucuriile. Mie imi place acest amestec. Cu totii facem si bine, si rau celuilalt, indiferent de nationalitate. Pana cand n-am fost intrebata in legatura cu acest amanunt, nici nu observasem ca filmul ar fi putut fi interpretat si asa.
- Dar v-a spus multa