Preferinţele tinerilor se îndreaptă către profilurile reale, ştiinţele umaniste pierzând teren din cauza puţinelor oportunităţi oferite de piaţa joburilor din România. Viitorii studenţi îşi pun speranţele în diploma de facultate, de la care aşteaptă să le deschidă oportunităţi la finalul studiilor. „Fără facultate e foarte greu să găseşti un loc de muncă bine plătit. Mai ales de când e criză, aud că toată lumea se plânge ce proaste sunt salariile şi se bucură că măcar e ceva de lucru”, a observat Gabriel Toader, elev la un liceu din Arad.
Nu contează ce le place
Expansiunea Internetului a făcut ca şi specializările facultăţilor de informatică să devină atractive. Conectaţi la mai tot ce înseamnă online, tot mai mulţi absolvenţi de liceu se gândesc să-şi transforme computerul personal sau laptopul într-un obiect al muncii.
„Petrec destul de mult timp pe Internet, pentru diverse probleme. Şi jocuri, şi socializare, chiar şi cumpărături am făcut. Aşa am văzut tot mai multe afaceri promovate online şi m-am gândit să încerc şi eu”, a spus Petru Gherman.Tinerii se orientează spre profilurile care pot oferi joburile căutate, chiar dacă asta înseamnă să renunţe la ce i-a pasionat în timpul primelor doisprezece clase.
„Mie, de exemplu, îmi place mult limba română. Dar nu voi merge la un profil uman, pentru că nu prea văd ce aş face apoi. Cred că voi opta pentru ştiinţe economice, am văzut că oamenii care lucrează în acest domeniu o duc destul de bine”, a spus Mihaela Stoian. „Nu cred că mai contează ce îţi place, important este să îţi găseşti ceva care să-ţi aducă bani în buzunar. Eu cred că o să mă fac contabil, deşi mi-a plăcut fizica”, a completat Cristian Petrovici.
Unde mergi la facultate în Arad
Universitatea „Aurel Vlaicu“ şi Universitatea „Vasile Goldiş“ oferă atât specializări d