Este unul dintre cei mai tineri conducători de instanţă din România. Când nu este în robă, Rustin îşi face timp pentru pasiuni interesante. Profil
Născut. 1 octombrie 1975, la Reşiţa.
Familie. Căsătorit.
Studii. Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” a Universităţii din Craiova, Masterat în drept comunitar şi integrare europeană.
Elev eminent şi pasionat de cultură, Rustin Ceasc spune că decizia de a urma dreptul şi de a deveni magistrat a apărut în liceu, undeva în clasa a XII-a. Iniţial preferinţele sale erau îndrepate spre unele materii din aria ştiinţelor exacte, o facultate cu profil real, oarecum medicina fiind domeniul care l-ar fi atras mai mult. Cu toate acestea, a rămas pe ideea de a studia dreptul.
Un vicepreşedinte hotărât
„Istoria şi literatura mi-au plăcut foarte mult, de altfel pot spune că mă pasionează şi astăzi, dar nu cred că a fost un element determinant care m-a făcut să mă îndrept spre justiţie, ci pur şi simplu a fost un context la vremea respectivă, care m-a adus acolo“, povesteşte acesta. Stagiatura ca magistrat şi-a făcut-o la Judecătoria din Drobeta Turnu-Severin, unde a fost judecător pentru trei ani de zile, imediat după absolvirea facultăţii.
Au urmat şapte luni ca judecător la Moldova Nouă, apoi trei ani ca judecător la Judecătoria Reşiţa. De aici a promovat la Tribunalul Caraş-Severin unde, după numai patru luni, a promovat examenul susţinut pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe, unul dintre cei mai tineri din ţară. Mandatul de vicepreşedinte i-a expirat chiar în acest an, acum fiind interimar. „Dar am de gând să mă prezint din nou la examen şi să continu activitatea de la această instanţă“, spune el. Cât priveşte Tribunalul Caraş-Severin, acesta spune că este o instanţă comodă, care nu solicită foarte mult, volumul de muncă n