Deşi majoritatea statelor comunitare au ieşit din tunelul recesiunii, România e condamnată să parcurgă traseul sinuos al crizei economice şi în următoarele luni. Sursa: Reuters
1 /.
Cauzele sunt multiple şi ţin de dezechilibrele istorice sau de moment, dar şi de proasta organizare a autorităţilor române, arată o analiză a EVZ. Cu alte cuvinte, nu avem un guvern capabil să găsească soluţiile potrivite pentru redresare. "Nu poţi să ai consum fără producţie, import fără export, hipermarketuri fără fabrici şi maşini fără şosele", explică analistul economic Ilie Şerbănescu.
Deşi Uniunea Europeană (UE) a anunţat ieşirea din recesiune, România va rămâne pe minus încă multe luni de acum încolo, spun analiştii. Cauzele sunt multiple şi ţin de dezechilibrele istorice sau de moment, precum şi de hibele de organizare.
Potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, creşterea economică în cele 27 de ţări membre a fost de 0,2%, în trimestrul trei faţă de trimestrul precedent. Economiile a zece din cele 17 ţări care şi-au depus bilanţurile la nouă luni au crescut. România se află însă în continuare în scădere, cu o recesiune de 0,7%. Pe primele nouă luni, ţara noastră a înregistrat o recesiune de 7,4%.
Criza politică ne costă
Prima cauză pentru care România întârzie să iasă din recesiune este dependenţa noastră de exporturile către statele UE. Nu trebuie să uităm că noi am intrat în criză mai târziu decât alte state membre. „În următoarele luni, probabil că exporturile noastre vor creşte, iar pe seama lor vom ieşi ulterior din criză”, ne-a declarat analistul economic Dragoş Cabat.
În al doilea rând, criza politică declanşată pe fondul luptei dintre partide în campania electorală a blocat administraţia publică şi ne lipseşte de următoarele tranşe din creditul de la FMI şi UE. În lipsa acestor bani, reveni