Ziua de 21 decembrie 1989 este cea în care Ceauşescu a scăpat din mână frâiele puterii. Mitingul, convocat de el însuşi (potrivit unor martori oculari), care avea ca scop afirmarea deplină a adeziunii populare la politica partidului şi statului, s-a transformat într-un haos cumplit - terenul potrivit pe care Revoluţia avea să poposească la Bucureşti. Atât de "atent" a fost pregătit mitingul încât, în dimineaţa zilei de 21 decembrie, forţele de Miliţie şi Securitate au fost surprinse de mulţimea care ocupase piaţa Comitetului Central. Efectivele de pază şi supraveghere au sosit în piaţă la o jumătate de oră după ce aceasta se umpluse de lume. La miting a participat, aşadar, cine a vrut şi cine n-a vrut. Dar mai cu seamă, "cine trebuia", după cum reiese şi din spectaculoasele dezvăluiri ale unui ofiţer cu rang înalt în Direcţia V, cu atribuţii în protecţia demnitarilor, organizarea şi supravegherea manifestărilor de masă, precum cea de la 21 decembrie.
Sub protecţia anonimatului, ofiţerul din Direcţia V ne-a relatat culisele organizării mitingului, precum şi gravele erori de securitate, atât de multe încât e greu de crezut că au fost întâmplătoare. Graţie acestor erori, şi-au făcut apariţia grupurile de tineri care aveau să agite mulţimea, s-au produs fenomenele care au stârnit panică, precum exploziile petardelor şi teribilul vuiet care a împietrit zecile de mii de oameni adunaţi în piaţă.
Jurnalul Naţional: Când aţi aflat de miting?
În noaptea de 20-21 decembrie 1989 am primit ordin de la generalul Bucurescu Giani, care era în perioada aceea şeful Comandamentului, ca să iau măsuri pentru ca a doua zi să se desfăşoare un miting în piaţă. În dimineaţa zilei de 21 decembrie, cu efectivele din cadrul Direcţiei (n.r. - a V-a) şi altele de la trupele de Securitate, genişti, de la Capitală şi USLA s-a făcut verificarea completă în piaţă,