Agenţia pentru Securitatea Sanitară din Franţa confirmă că patru persoane au avut simpotome severe după administrarea vaccinului împotriva virusului A H1 N1. În alte 91 de cazuri s-au înregistrat efecte nedorite. Ministerul francez al sănătăţii neagă însă orice legătură între vaccin şi declanşarea sindomului Guillain-Barre la una dintre persoanele vaccinate.
Agenţia pentru Securitatea Sanitară din Franţa spune că dintre cele peste o sută de mii de persoane vaccinate, 95 au avut probleme. În majoritatea cazurilor, aceastea au fost minore: persoanele vaccinate au avut reacţii locale (durere, întărire a zonei de inoculare, edem), reacţii alergice (eritem, urticarie), reacţii mai generale (febră, durere de cap, oboseală sau sindrom pseudogripal). În alte patru cazuri, problemele au fost «grave». Cele patru cazuri problematice se referă la două afecţiuni neurologice, dintre care un caz "probabil" de sindrom Guillain-Barre, o reacţie alergică şi o afecţiune respiratorie.
Toate persoanele în cauză au fost vaccinate cu Pandemrix de la GlaxoSmithKline, singurul tip de vaccin disponibil în prezent în Franţa. Este vorba de acelaşi vaccin refuzat de România, după ce Polonia a respins şi ea oferta GlaxoSmithKline. Iniţial, autorităţile de la Bucureşti doreau să comande 500 de mii de doze pentru vaccinarea copiilor. După ce presa a avertizat că vaccinul Pandemrix a fost refuzat de autorităţile poloneze tocmai pentru că acestea se temeau de efectele secundare, guvernul de la Bucureşti a cerut suspendarea achiziţiei până când GlaxoSmithKline şi-ar fi asumat răspunderea pentru vaccin. În replică, marea companie a susţinut joi într-un comunicat că vaccinul Pandemrix este folosit în 12 ţări, adică mai mult de jumătate din cele 22 din întreaga lume unde au început campaniile de imunizare împotriva gripei AH1N1.
Compania farmaceutică preciza că a pregătit un contract