Reprezentanţii UE şi ai Rusiei se vor întâlni miercuri pentru un summit în Suedia, evenimentul desfăşurându-se într-o atmosferă tensionată, din cauza relaţiilor dificile dintre Stockholm şi Moscova pe tema Georgiei şi a drepturilor omului, relatează AFP. Oficial, reuniunea de o zi va fi consacrată chestiunilor energetice, în condiţiile în care europenii se tem de o nouă criză a gazului la iarnă, din cauza dificultăţilor Ucrainei de a-şi plăti fcturile pentru gazul rusesc. Un sfert din gazul consumat în UE provine din Rusia, din care 80% trece prin Ucraina.
UE, reprezentată mai ales de premierul suedez Fredrik Reinfeldt, şi Rusia, care îl va trimite pe preşedintele Dmitri Medvedev, ar urma să semneze un acord pentru consolidarea "unui mecanism de alertă rapidă" care să prevină astfel de crize.
Europenii cer însă ca acest sistem de schimb de informaţii să fie însoţit de "asigurări politice clare" că Rusia nu va închide robinetul de gaz în caz de conflict cu Ucraina. Moscova ignoră apelul.
Reprezentantul ei la UE, Vladimir Cijov, a spus că nu este la curent cu o astfel de cerere, care, oricum, ar fi imposibil de îndeplinit. "Garanţii? Nu ar fi responsabil să se ceară garanţii pe chestiuni care depind de o ţară terţă", a spus el, referire la Ucraina. Rusia invită mai degrabă UE să ajute financiar Kievul pentru a plăti gazul rusesc.
Summitul a fost pregătit într-un climat dificil, din cauza relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Suedia.
Anul acesta, Suedia a promovat, cu Polonia, Parteneriatul estic al UE cu şase ţări pe care Rusia le consideră incluse în sfera sa de influenţă: Ucraina, R. Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia. Ca răspuns, ruşii au refuzat iniţial ca summitul să se desfăşoare la Stockholm, preferând Bruxelles-ul.