Hipertensiunea arterială este principala cauză a mortalităţii cardiovasculare, această “epidemie globală” afectând, conform studiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1,5 miliarde de oameni din toată lumea şi 40% din populaţia României. Pentru a te feri de probleme, dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, te sfătuieşte să păstrezi o greutate corporală optimă, să faci mişcare şi să reduci consumul de sare.
Boala ucide anual aproximativ şapte milioane de oameni la nivel mondial, în primul rând pentru că persoanele afectate neglijează tratamentul.
“În multe cazuri, pacienţii cu hipertensiune nu se simt rău, aşa încât nu-şi măsoară tensiunea sau chiar dacă ştiu că au o tensiune mai mare de 140/90 milimetri coloană de mercur, cât e valoarea maximă normală, nu consideră necesar să urmeze un tratament”, ne-a explicat dr. Laurenţiu Luca.
Potrivit specialistului, creşterea alarmantă a tensiunii arteriale poate determina îmbolnăvirea inimii, a creierului sau a rinichilor. “Înainte de a recurge la medicamente însă, trebuie să adoptăm un mod sănătos de viaţă, în care să urmărim permanent păstrarea greutăţii corporale optime, să facem zilnic mişcare şi să renunţăm la grăsimi şi la sare.
De asemenea, e bine să facem un control medical anual, pentru a descoperi din timp apariţia hipertensiunii arteriale şi a o ţine sub control înainte de a fi prea târziu”, a mai spus doctorul. El susţine că simptomele cele mai frecvente ale hipertensiunii sunt: ameţelile, durerile de cap, palpitaţiile, tulburările de vedere, zgomotele în urechi, amorţirea feţei, a membrelor sau a limbii, greaţa ori somnolenţa.
Valoarea maximă a tensiunii trebuie să fie 140/90
În mod obişnuit, valoarea maximă a tensiunii arteriale este 140/90mmHg, însă dacă suferi de alte afecţiuni, spre exemplu de diabet zaharat, cifrele ideale pot f