Masada. O cetate pe care a construit-o Irod. Un loc sfânt pentru evrei. Acolo, în secolul I, ei au ţinut piept unui asediu îndelungat al romanilor. Până la urmă, au fost înfrânţi. Ca să nu cadă în mâinile duşmanilor, s-au sinucis. Peste unele schelete s-a dat abia în 1963, cu ocazia unor săpături.
Iată premisa de la care porneşte romanul creat de Kathy Reichs, „Oase încrucişate"... În osuarul descoperit după aproape două milenii - un schelet complet. Acesta e scos din Israel, poposeşte un timp la Musee de l'Homme din Paris, după care i se pierde urma. De-abia după mulţi ani el reapare într-o mănăstire din Canada, păstrat cu evlavie de un abate. Fiindcă se presupune că scheletul îi aparţine lui Iisus. Acesta n-ar fi murit pe cruce şi nu s-ar fi înălţat la Cer, găsindu-şi sfârşitul la 80 de ani, o dată cu apărătorii Masadei.
Doctor Temperance Brennan, antropolog criminalist pentru Carolina de Nord şi Quebec, află toate acestea în timp ce investighează moartea suspectă a lui Avram Ferris, proprietar al unei firme de import. Specialista e şocată, de-a dreptul îngrozită, îşi dă seama că a intrat în posesia unui secret teribil.
Act de răzbunare
Dezvăluirea lui ar produce un cutremur de proporţii: „Un miliard de vieţi şi-ar pierde cursul firesc. Credinţa ar fi distrusă. Distrugerea spirituală ar fi devastatoare. Lumea creştină ar intra în criză. Dar tragedia nu s-ar sfârşi aici, doctore Brennan! Vă convine sau nu, creştinismul este o puternică forţă politică şi economică. Colapsul bisericii creştine ar duce la o revoltă globală. Instabilitate. Haos general".
Împreună cu Andrew Ryan, detectiv din Forţele canadiene, ea porneşte o cercetare plină de peripeţii. Înfruntă ameninţări şi pericole. La un moment dat îşi continuă ancheta în Israel, unde are parte de aventuri şi mai palpitante, pe străzile Ierusalimului şi prin