Sfânta Scriptură, Vechiul şi Noul Testament din 1868 se vând la târg chiar şi pentru suma de cinci mii de euro. Expozanţii şi-au dat întâlnire cu iubitorii de artă pe platoul din faţa primăriei în cadrul târgului de antichităţi şi anticariat. Efectele crizei financiare se fac simţite şi în cadrul colecţionarilor. Cu toate acestea, la târgul care s-a deschis ieri au luat parte mulţi colecţionari. Târgul se va încheia la sfârşitul acestei luni. Astfel, zeci de tablouri, obiecte artizanale, bijuterii sau chiar cărţi rare şi-au găsit locul în mijlocul căsuţelor amplasate în centrul oraşului.
Călin Fărcaşu, unul dintre expozanţi venit din Timişoara, îşi prezintă colecţia de ceasuri, bijuterii şi monezi câtorva arădeni adunaţi în jurul său. „Cele mai vechi monezi pe care le deţin sunt din anul 100. Preţul diferă în funcţie de perioada şi materialul din care acestea sunt executate, ajungând chiar şi 50 de euro bucata. Deocamdată, lumea vine şi se interesează. Am vândut câteva insigne, dar sper ca în zilele ce urmează interesul oamenilor să crească. Totuşi, sunt foarte încântat de modul în care autorităţile locale din Arad s-au implicat în organizarea acestui târg”, spune Călin Fărcaşu.
Piaţa antichităţilor, afectată de criză
Zeci de cărţi rare aşteaptă să-şi găsească stăpânul la standul lui LazloNagy, unul dintre colecţionarii arădeni care duminică de duminică este prezent şi în piaţa Obor. „Mi-a trebuit o viaţă de om să le strâng, iar acum sunt dispus să renunţ la ele. Copiii îmi sunt plecaţi în Canada, astfel că nu prea am cui le lăsa. Am stand permanent în piaţa Obor”, povesteşte Lazlo.
Arădeanul este singurul colecţionar din oraş care deţine cărţi în limba maghiară, rusă, engleză şi germană.