Antonescu, Băsescu, Geoană şi Oprescu au răspuns la 10 întrebări legate de teme importante ale României. E primul test comparativ în această campanie. Sursa: Codrin Prisecaru
Este mult zgomot în campania electorală pentru preşedinţie. Politicienii ne bombardează cu promisiuni peste promisiuni, răfuieli şi înţepături ori vorbe pompoase, fără fond. De multe ori, nu mai distingem care este esenţa propunerilor pe care ni le fac. Pentru a scoate la iveală poziţia concisă a fiecăruia, fără zorzoane, Evenimentul zilei le-a pus pe masă zece teme de reflecţie celor patru candidaţi principali la preşedinţia României.
În ciuda tensiunilor dinte ei, interviurile scot în evidenţă multe similitudini între viziunile acestora.
Adversarii bat palma în privinţa implicării statului în economie, amestecului guvernului în negocierile dintre sindicate şi patronate, autonomiei teritoriale pe criterii etnice, raportului de putere între Preşedinţie şi Parlament sau legăturilor dintre România şi Republica Moldova.
Analiştii spun că cei mai importanţi candidaţi la fotoliul de la Cotroceni au viziuni asemănătoare pentru că sunt lipsiţi de imaginaţie politică.
CRIN ANTONESCU - PNL
1. În ce măsură credeţi că Statul ar trebui să se implice în economie şi în reglementarea mediului de afaceri?
Într-un moment de criză implicarea e justificată, e nevoie de măsuri de stimulare fiscală a întreprinderilor, e nevoie de amplificarea reală a investiţiilor de stat în infrastructură. Dacă această implicare are succes, se revine la o stare de funcţionalitate în care intervenţia statală ar trebui să fie minimală şi discretă.
2. Credeţi că este justificată implicarea Guvernului în negocierile dintre sindicate şi patronate?
Eventuala justificare e dată de natura şi gravitatea conflictelor. E de dorit ca parte