Peste cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul alegerilor locale din Kosovo din 15 noiembrie, unde campania electorală a fost marcată de o serie de incidente. Peste 1,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege, în peste 2.000 de birouri de vot, primarii şi adjuncţii în consiliile municipale din 36 de comune, inclusiv Priştina, capitala Kosovo.
Acestea sunt primele alegeri locale organizate de autorităţile kosovare de la proclamarea independenţei de Serbia, la 17 februarie 2008. În nordul Kosovo, la graniţa cu Serbia, sârbii sunt majoritari şi intenţionează să boicoteze masiv scrutinul. De altfel, Begradul – care contestă la Curtea Internaţională de Justiţie independenţa fostei provincii - îndeamnă oficial la acest boicot. În schimb, în celelalte enclave sârbe din Kosovo, cei aproximativ 80.000 de sârbi care trăiesc în mijlocul populaţiei albaneze, ezită: să voteze şi să recunoască astfel indirect independenţa Kosovo, cum susţin autorităţile de la Belgrad, sau să nu voteze şi astfel să nu-şi poată impune drepturile şi face auzit glasul în sânul majorităţii. Planul fostului emisar special al ONU, Martti Ahtisaari, elaborat în 2007, care a ajutat la aplicarea independenţei Kosovo, prevede o mare autonomie a sârbilor în gestionarea municipală în domeniile sănătăţii, educaţiei, finanţelor şi chiar în unele probleme de securitate. Planul lui Ahtisaari nu a primit însă aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, în special din cauza opoziţiei Rusiei, care susţine Serbia în refuzul acesteia de a recunoaşte independenţa Kosovo.
Scrutinul va fi supravegheat de mii de observatori independenţi, între care delegaţii ale Consiliului European şi Comisiei Europene.
De asemenea, din cauza incidentelor înregistrate în timpul campaniei electorale, peste cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigur