Guvernul a promis o multitudine de programe după modelul „Primei Case”, dar a reuşit să lanseze numai unul, Primul Siloz. Chiar şi cele două existente se dovedesc ineficiente. Mai întâi a fost „Prima Casă”. Apoi a apărut şi „Primul Siloz”. Trebuia să mai apară „Primul Adăpost”, „Primul Tractor”, „Primul Frigider” sau „Primul Termopan”, dar acestea au rămas în stadiul de proiect. Aceasta mai a
Guvernul a promis o multitudine de programe după modelul „Primei Case”, dar a reuşit să lanseze numai unul, Primul Siloz. Chiar şi cele două existente se dovedesc ineficiente.
Mai întâi a fost „Prima Casă”. Apoi a apărut şi „Primul Siloz”. Trebuia să mai apară „Primul Adăpost”, „Primul Tractor”, „Primul Frigider” sau „Primul Termopan”, dar acestea au rămas în stadiul de proiect. Aceasta mai ales că nici cele două lansate nu se dovedesc programe de succes.
„Prima Casă” a folosit doar o treime din bani
În cazul „Primei Case”, demarat în iulie, programul presupune garanţii de stat de 1 miliard de euro, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), pentru creditele ipotecare acordate de bănci la cumpărarea primei locuinţe de către persoanele fizice. Până acum, din miliardul de euro alocat, s-a utilizat doar o treime, adică 320 milioane euro. „Pentru cele 7.600 de dosare depuse, Fondul alocă 320 de milioane euro, iar asta înseamnă că în trei luni şi jumătate de la demararea programului Prima Casă am acordat 32% din plafonul de garantare”, a declarat preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.
Prezentat iniţial ca un program destinat deblocării pieţei imobiliare şi relansării sectorului de construcţii, Prima Casă nu se arată eficient pentru scopul propus. „Ponderea caselor construite după 2008, vândute prin programul Prima Casa, este de 28%, iar cea a locuinţelor construite de la zero, cu finanţare obţinută prin acelaşi program, est