Asigurările pentru locuinţe pot acoperi o sumedenie de riscuri, dar unele sunt inutile în cazul anumitor tipuri de imobile. Cum facem selecţia? Cei care cumpără o asigurare de locuinţă trebuie să aleagă riscurile pe care urmează să le acopere poliţa. Companiile vând, de obicei, trei seturi de riscuri, iar acoperirea minimă a poliţelor include, de regulă, riscurile de incendiu, trăsnet, explozie, căderi de aeronave, dar nu şi pe cele catastrofice. Cei care vor să fie d
Asigurările pentru locuinţe pot acoperi o sumedenie de riscuri, dar unele sunt inutile în cazul anumitor tipuri de imobile. Cum facem selecţia?
Cei care cumpără o asigurare de locuinţă trebuie să aleagă riscurile pe care urmează să le acopere poliţa. Companiile vând, de obicei, trei seturi de riscuri, iar acoperirea minimă a poliţelor include, de regulă, riscurile de incendiu, trăsnet, explozie, căderi de aeronave, dar nu şi pe cele catastrofice. Cei care vor să fie despăgubiţi şi în cazul în care locuinţa este devastată de un cutremur trebuie să cumpere atât acoperirea minimă, cât şi întregul calup de riscuri catastrofice. În schimb, clienţii care nu doresc ca poliţa să acopere şi riscul de cădere de aeronave pe locuinţa asigurată, pentru simplul motiv că locuiesc într-o zonă deasupra căreia nu trec niciodată avioane, sunt „asiguraţi“ de obicei de agenţii de vânzări că nu au opţiunea de a renunţa. De fapt, se poate exclude acest risc, dar tariful nu este redus semnificativ.
„Asigurătorul nu are cum să reducă cota de primă, pentru că tarifează pe pachete de riscuri“, explică directorul direcţiei de subscriere de la Uniqa Asigurări, Nicolae Ani. În acelaşi timp, Marius Georgescu, director la Allianz-Țiriac, afirmă că un client poate renunţa la acest risc, dar prima plătită nu scade foarte mult.
Cu sau fără asigurare de cutremur
În unele zone ale ţării, probabilitatea ca un