Mecanismul de calcul a timpului de către mayaşi era extrem de precis, însă fixarea sfârşitului lumii în 2012 e doar un mit hollywoodian.
Sinucideri colective în Guatemala. Oraşul american Los Angeles, pus la pământ de un cataclism devastator. Washingtonul, înghiţit de un val seismic. Domul Bisericii Sfântul Petru din Roma, prăbuşit peste credincioşii aflaţi în piaţa cu acelaşi nume. Toate aceste imagini apocaliptice pot fi văzute în filmul „2012”, care sugerează că, peste trei ani, va fi sfârşitul lumii. Subiectul peliculei provine din nişte calcule făcute cu mai bine de 3.000 de ani în urmă de civilizaţia mayaşă, expertă în aproximarea zilelor din calendar.
Apocalipsa vine înainte de Crăciun Subiectul filmului se învârte în ju rul unui profesor academic cercetător, care deschide un portal spre o dimensiune paralelă. În încercarea de a împiedica profeţia catastrofică prezisă de ca lendarul mayaşilor, profesorul ia le gă tura cu dublura lui din această di men siune paralelă. Potrivit calendarului mayaş, lumea se va sfârşi pe 21 decembrie 2012.
Pentru a nu arunca întregul glob în panică, guvernele ţării ascund acest sfârşit inevitabil al omenirii, dar nici ele nu pot controla fluxul de informaţii, iar lumea ajunge să fie învăluită de haos şi distrugere. Un scriitor, pe nume Jackson Curtis, îşi va folosi cunoştinţele despre profeţiile antice, pentru a se asigura că rasa umană nu va dispărea de pe faţa pământului.
Predicţie New Age
Sfârşitul lumii peste trei ani este o predicţie populară în curentele New Age, situând momentul în ziua de 21 decembrie 2012. Potrivit partizanilor acestei teorii, data respectivă corespunde cu sfârşitul unui ciclu de 7.885 de ani - pictun. Mayaşii credeau că, la sfârşitul fiecărui pictun, Universul este distrus şi apoi recreat. Dar, potrivit calendarului gregorian, folosit în zi