Prezenţa sângelui în urină defineşte hematuria. În mod normal urina nu conţine sânge.!
Cancerul renal sau al vezicii urinare, litiaza aparatului urinar, infecţiile sunt câteva din cauzele în care hematuria este prezentă. Asocierea altor simptome, cum ar fi: durerea, creşterea frecvenţei urinărilor, poate fi sugestivă până la un punct pentru o posibilă cauză, dar nu trebuie absolutizată!
Hematuria asociată cu colica renală înseamnă de cele mai multe ori litiază dar poate fi dată şi de un cheag de sânge secundar sângerării unei tumori renale.
Litiaza vezicală este o cauză frecventă, mai ales în prezenţa infecţiei, dar şi o tumoră vezicală vezicală infiltrativă şi ulcerată este compatibilă cu hematuria şi infecţia.
Hipertrofia benignă a prostatei poate fi o altă cauză, dar în cancerul de prostată este mai frecventă şi mai specifică.
Dar cu siguranţă, cea mai periculoasă situaţie este cea a hematuriei unic simptom, silenţioase, intermitente. Caracterul ei capricios, cu pauze ce pot dura chiar luni, face ca mulţi pacienţi să o ignore, prezentarea la medic ajungând să se facă în stadii avansate ale bolii, cu asocierea frecventă a anemiei. Acest tip de hematurie trebuie privit, până la proba contrarie ca fiind secundară unei tumori renale sau vezicale!
Alte cauze de hematurie pot fi: traumatismele aparatului urinar, boala polichistică renală, tuberculoza aparatului urinar, necroza papilară, glomerulonefrita.
Prezenţa sângelui la nivelul aparatului urinar, în afara micţiunii, aceasta fiind reprezentată de: uretroragie (sânge la nivelul uretrei apărut spontan), şi hemospermie(sânge aparut în ejaculat), reprezintă de asemenea semne ce necesită consultul medicului.
Plecând de la decalogul hematuriei al regretatului Prof. Proca, mesajul acestui material este:
Hematuria est