Poliţia a încercat să declanşeze activităţi de cercetare şi urmărire penală dar parchetele nu au acceptat “Găinile” sau victimele sunt simţite imediat de cămătari, care refuză întâlniri cu persoane ce au, la telefon, voci sigure pe ele Nemaifiind incriminată de legile penale din România, poliţiştii spun că nu pot face nimic în privinţa cămătăriei, sunt cu mâinle legate. Drept care, potrivit lui Alexandru Câmpeanu, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, cei care cad în plasă îşi asumă un risc. “Poate încheie un act notarial şi vor trebui să returneze suma împrumutată cu dobânda aferentă, însă noi doar înregistrăm sesizările, petiţiile sau plângerile, penale sau de altă natură. Multe nu se reclamă, iar unele dintre potenţielele victime şi le retrag”, a declarat Alexandru Câmpeanu, spunând că în Mureş există mai degrabă situaţii de şantaj.
La rândul său, Cătălin Rădulescu, şeful Serviciului de investigaţii criminale din IJP Mureş, a arătat că dacă în 2008 s-au soluţionat patru dosare de şantaj, pe primele nouă luni ale acestui an din 31 de sesizări au fost soluţionate 10 astfel de dosare, din care unul de cămătărie. “De la cămătărie se ajunge repede la şantaj. Pe Legea 99 din 1999 am încercat să declanşăm activităţi de cercetare şi urmărire penală dar practica parchetelor nu a acceptat asta”, a spus Cătălin Rădulescu.
“Găinile”, mirosite imediat
În Mureş erau date două anunţuri de mică publicitate prin care se căutau persoane dispuse a fi împrumutate cu bani contra unor garanţii imobiliare unde, sunând, am fost elegant refuzaţi. “Ei te simt imediat dacă eşti sau nu o posibilă victimă, trebuie să ai un anume limbaj, o anumită stare de nelinişte în voce ca să cazi în plasa lor”, a comentat Cătălin Rădulescu, menţionând că termenul de “găină” e folosit de şantajişti şi cămătari pentru a-şi desemna victimele.