Citeşte şi: Preţul grasonierelor a ajuns la 20.000 de euro Construită în jurul anului 1910, într-un punct strategic din zona veche a oraşului, Casa Cavadia – inclusă pe lista Citeşte şi:
Preţul grasonierelor a ajuns la 20.000 de euro
Construită în jurul anului 1910, într-un punct strategic din zona veche a oraşului, Casa Cavadia – inclusă pe lista monumentelor istorice – este reprezentativă pentru prosperitatea Brăilei de altădată. Somptuoasă, dar ajunsă într-o stare jalnică, respectiva casă domină strada Grădinii Publice, dar şi fosta stradă a Misitiilor, cândva centrul de afaceri al urbei.
Clădirea a aparţinut cunoscutei familii Cavadia şi se afla aproape de magaziile de cereale din port. Acum, pereţii imobilului au fisuri de jos şi până sus, geamuri sparte, tencuiala distrusă. Casa, părăsită, se degradează pe zi ce trece. Ca mai toate imobilele de patrimoniu ale oraşului, Casa Cavadia se află în litigiu, motiv pentru care nici n-a putut fi restaurată.
Brăila a utilizat, pentru prima dată, betonul armat, în 1888, an în care s-a întemeiat aici celebra fabrică de ciment „I. G. Cantacizino”.
Fabrica, confiscată şi rebotezată „Stânca” de către comunişti, a fost desfiinţată în urmă cu câţiva ani.
Unul dintre reprezentanţii de seamă ai familiei Cavadia a fost George Cavadia (1858-1926), compozitor şi cântăreţ de lied mort la Paris şi reînhumat la Brăila.
Membru fondator şi conducător al Societăţii Muzicale „Lyra”, Cavadia a fost mare proprietar agricol, precum şi consul al Spaniei la Brăila, înainte de 1900. El a compus melodii pentru voce şi pian, a înfiinţat aici un salon artistic şi a făcut turnee în mai multe ţări europene”, precizează profesorul Toader Buculei.