O oră de matematică diferă radical între o şcoală dintr-un sat lipt de Cluj-Napoca şi o şcoală particulară de elită. Dacă la ţară, elevii trebuie să meargă la baie în frig şi ploaie, elevii de la Şcoala Internaţională experimentează pe table electronice şi învaţă după modele occidentale de motivare a elevilor.
Satul Pata este situat nu departe de groapa de gunoi a Clujului. Cei circa 20 de elevi ai şcolii cu clasele I-IV de aici provin în majoritate din sat, cele două învăţătoare fac naveta pentru ei de la Cluj-Napoca. Una dintre ele, Dana Creţ, spune că a ales special o şcoală de la ţară, unde crede că are o şansă mai mare să-i înveţe pe copii lucrurile importante, la copiii din oraş fiind mai greu să le distragi atenţia de la celelalte lucruri.
Nu sunt elevi de clasa a doua
Potrivit profesorului Vladimir Cinezan, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din satul Sânnicoară, instituţie de care ţine subunitatea din Pata, decizia privind viitorul şcolii va fi luată cel târziu peste doi ani, când elevii de clasa a treia de astăzi vor absolvi ciclul primar şi vor ajunge oricum la o altă şcoală.
În prezent, la şcoală funcţionează două clase - una care grupează două eleve de clasa întâi şi doi elevi de clasa a patra, respectiv clasa a treia, care are 16 elevi. Învăţătoare la clasa a treia, Dana Creţ, este aici în primul an. Spune că mereu s-au schimbat învăţătorii, toţi fiind în căutare de ceva mai bun. Nu şi ea, însă. Ar rămâne aici dacă şcoala nu va fi închisă pentru că îi iubeşte pe copiii de la ţară, de unde se trage şi ea. „Mă trezesc la 6.30, ca să-mi duc şi eu fetiţa la grădiniţă şi ajung acasă după pra 16. Şi ce dacă sunt plătită doar pentru cele patru ore pe care le petrec aici”, spune Dana Creţ.
Test la mate
La ora de matematică, socotitoarea tip abac tronează pe catedră. Acum câteva zile, elevii clasei a treia au avut programat un