Guvernul a aprobat recent planurile privind reformarea sistemului social costisitor şi ineficient al ţării, pentru a controla cheltuielile statului din acel domeniu. Potrivit oficialilor din executiv, contribuţiile sociale vor fi înregistrate în conturi individuale, pentru a-i identifica pe cei care nu şi-au plătit taxele, iar serviciile vor fi reglementate foarte strict.
După decenii de asistenţă medicală gratuită pentru întreaga populaţie, cetăţenii vor trebui să plătească, începând din luna ianuarie, o taxă de aproximativ un euro pentru fiecare vizită medicală, precum şi o taxă pentru fiecare zi de spitalizare.
Statul va acoperi cheltuielile pentru aproximativ patru milioane de pensionari, copii şi şomeri, iar sumele obţinute din aceste taxe, a căror valoare este estimată la câteva zeci de miliarde de euro anual, vor rămâne la bugetul spitalelor, pentru a fi cheltuite pentru salarii şi modernizare.
În ţară, doar o treime dintre locuitori plătesc în prezent contribuţii pentru sistemul de sănătate, iar Organizaţia Pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare afirmă că fondurile din sistemul de sănătate sunt cheltuite ineficient.
Oficialii au precizat că executivul va decide până la sfârşitul anului câţi asiguraţi vor rămâne în sistemul de bază. Ţara se confruntă de mai mulţi ani cu un surplus de cheltuieli in sistemul sănătăţii, în condiţiile în care o parte dintre angajaţi nu plătesc nicio taxă, capacităţile spitalelor sunt depăşite, iar corupţia este răspândită în tot sistemul.
Din păcate, ştirea anterioară, transmisă de agenţia Reuters, nu se referă la România, ci la ţara vecină, Ungaria, unde, în situaţii similiare cu cele în care se află şi ţara noastră, măsurile de aplanare a sistemului public de asigurări sociale şi de sănătate erau adoptate încă de la sfârşitul anuluui 2006.