Cu toate ca autoritatile de la Washington incearca din rasputeri sa limiteze pachetele salariale primite de bancherii de pe Wall Street, acestia vor obtine castiguri considerabile din pachetele de actiuni si optiunile pe care le-au primit in perioada in care titlurile companiilor pentru care lucreaza s-au prabusit, scrie The New York Times.
Bancile au redus anul trecut bonusurile acordate angajatilor si au platit o parte din salarii sub forma de actiuni si optiuni, o strategie pe care autoritatile au sprijinit-o intrucat sustinea performantele pe termen lung. In cateva luni, sistemul financiar a inceput sa isi revina - in mare parte datorita miliardelor de dolari investite de guvernul de la Washington - iar actiunile au inceput sa se aprecieze.
Cele mai banoase recompense
Dividendele unora dintre acestea vor putea fi incasate chiar incepand de lunile viitoare, astfel ca bonusurile interzise anul trecut pe Wall Street se dovedesc a fi cele mai banoase recompense de pana acum.
Goldman Sachs, spre exemplu, a interzis aproape toate bonusurile sub forma de cash care urmau a fi acordate anul trecut, insa a oferit unor executivi o cantitate mai mare de optiuni decat in mod normal.
Banca a dat numai membrilor consiliului general 104.868 de optiuni si 14.117 de actiuni in decembrie anul trecut, cand titlurile Goldman Sachs se tranzactionau pe piata de capital cu circa 78 de dolari fiecare. In prezent, actiunile companiei aproape si-au dublat valoarea, astfel ca acele optiuni si actiuni valoreaza acum 12 mil. dolari, potrivit Equilar, compania de cercetare in domeniul recompenselor primite de executivi.
Bonusurile s-au dublat intr-un an
Volumul total de bonusuri acordat anul trecut de Goldman a fost de circa 4,82 mld. dolari, potrivit autoritatilor americane, insa intrucat jumatate dintre acestea au fost platite prin actiuni,