Nevoia de lichidităţi a ajuns atât de mare încât sute de focşăneni îşi amantează bunurile de valoare pentru a scăpa de datorii. Oamenii merg la amanet deoarece primesc banii imediat, fără prea multe formalităţi, lucru care nu se întâmplă la băncile comerciale. Atunci când nu mai poţi să-ţi plăteşi facturile curente la utilităţi, amanetul pare a fi soluţia cea mai simplă pentru a face rost de bani rapid, în schimbul inelului de pe deget, a cerceilor din urechi, a lănţişorului de la gât sau a brăţării la mână.
Pe Ionela am găsită-o la o Casă de Amanet din Focşani pentru a-şi lăsa cerceii şi o brăţară din aur contra unei sume de 250 de lei.
“Soţul meu este în şomaj iar banii pe care îi câştig eu nu ne ajung pentru a ne plăti în această lună toate facturile, dar şi rata la împrumutul pe care avem de mai bine de trei ani. Am luat atunci, la ofertă, un frigider, un televizor, şi un aspirator iar rata este de 100 de lei pe lună. Banca nu te aşteaptă, aşa că am fost nevoită să amanetez câteva bijuterii” , ne-a spus Ionela.
Se primesc şi bijuterii stricate
Cel mai mic contract de amanet se poate face pe o perioadă de cinci sau şapte zile, iar cel maxim este de o lună de zile. Patronii caselor de amanet spun că nu percep penalizări chiar din prima zi de întârziere.
“ Este criză şi cred că lumea îşi drămuieşte mai cu grijă banii. Cei care nu au lichidităţi se adresează şi amanetului. Cei mai mulţi vin cu bijuterii. În funcţie de gramaj şi de perioada în care se întinde contractul se sabileşte şi preţul ” spune patronul unei case de amanet din Focşani.
“La aurul de 14 karate preţul este de 40 de lei pe gram, la cel de 18 karate, preţul se ridică la 42 de lei pe gram, iar aurul de 22 de karate are un preţ pe gram de 46 de lei. La aurul deteriorat, preţul pe gram este