In ultimele luni investitorii par a retrai perioada din 1999 cand indicele bursier american Dow Jones a depasit pragul de 10.000 de puncte, iar actiunile companiilor listate in acea vreme la bursa au explodat, ignorand parca toti ceilalti factori ce le-ar fi putut influenta deciziile.
Cu toate acestea, situatia actuala este total diferita de cea de atunci, scrie revista NewsWeek. Astazi, piata muncii este puternic afectata de criza mondiala - rata somajului situandu-se la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, multe state se afla pe marginea prapastiei, la doar un pas departare de un faliment national, creditele de consum au secat in toate colturile lumii, fara ca statele dezvoltate sa faca exceptie, iar investitorii vad asta ca pe un semn bun? Este dificil sa gasesti o categorie de active al caror pret sa nu fi crescut puternic fata de minimele record inregistrate de pietele din toata lumea in luna martie. Indicele bursier S&P a avasat cu 58%, iar NASDAQ cu 67%.
Pietele emergente (a caror evolutie este masurata de indicele de referinta MSCI) au urcat 95% fata de valorile din cea de-a treia luna a anului.
Preturile tuturor materiilor prime cresc, in frunte cu titeiul - care a postat un avans de 132% fata de minimul din luna februarie - si aurul, care bate record dupa record si care a depasit deja pragul de 1.100 de dolari pe uncie.
Investitorii pun bazele unui nou bubble
Desi discutiile de la Washington privind instituirea unor reguli generale care sa reglementeze activitatea sistemului bancar au condus uneori la o scadere a pretului actiunilor companiilor din sector, titlurile bancilor vinovate de actuala criza conduc plutonul cresterilor la nivel de industrie, crescand cu circa 130% fata de martie.
Unde este Robert Schiller - autorul bestseller-ului "Irrational Exuberance" - cand este nevoie de el? De fapt, profesorul