Vlad e unul dintre cei 350 de români care suferă de o boală genetică numită fibroză chistică. Speranţa de viaţă, la noi, e de doar 10 ani. Sursa: Adrian Scutariu
Sunt bolnav de când am venit pe lume, dar până acum am ieşit învingător din lupta pe care o duc”, spune resemnat Vlad Oberlander. Are doar 30 de ani, însă este catalogat drept unul dintre cei mai vârstnici pacienţi din România cu fibroză chistică.
O boală necruţătoare, care se transmite genetic şi nu se vindecă. „Afectează în principal plămânii şi pancreasul, cu scăderea capacităţii de efort şi a nutriţiei”, descrie principalele probleme pe care le au pacienţii medicul Alexis Cochino, de la IOMC „Alfred Rusescu” din Bucureşti.
Fibroza afectează o persoană din 400, iar speranţa de viaţă în România e, pentru 50% dintre cei diagnosticaţi, de numai 10 ani. În statele Europei occidentale, bolnavii ajung frecvent la 40-50 de ani.
„Cu un tratament corect şi complet, copiii cu fibroză chistică pot să ajungă la vârsta de adult, să trăiască o viaţă cât de cât normală, uneori chiar să aibă ei înşişi copii”, afirmă pediatrul Alexis Cochino.
O viaţă de tratamente
Pentru cei 30 de ani săi, Vlad este foarte firav. Camera în care stă este plină de medicamente şi aparate care îl menţin în viaţă.
Boala i-a fost descoperită când avea doar câteva zile. „Când aveam cinci ani afecţiunea s-a confirmat prin teste şi a fost reconfirmată în 1992, prin analize genetice făcute în Franţa”, îşi aminteşte tânărul.
În termeni medicali, fibroză chistică înseamnă că este afectat transportul ionului de clor la nivelul celulelor. Asta cauzează probleme cu sistemul digestiv şi respirator. „Când eram copil nu mă puteam juca sau face sport pentru că nu puteam respira bine. Colegii şi profesorii mă evitau pentru că tuşeam”, îşi aminteşte cu t