Creşte numărul firmelor româneşti care cumpără programe prin care îşi supraveghează angajaţii. Orice angajator îşi doreşte să fie sigur că salariaţii săi îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu la timp. Citiţi şi:
Baia Mare: "Big Brother" la alegerile prezidenţialeSpania: În 11 ani, 25 de concurente la Big Brother au pozat nudBucureşti: Supravegheat ca la Big Brother, la examenul auto
Companiile care-şi permit investesc bani buni pentru a exercita un control cât mai mare asupra angajaţilor. Îi monitorizează video, le instalează pe computere programe care să le reflecte activitatea sau le contorizează apelurile telefonice. Iar angajaţii resimt constrângerile.
În primă fază, mai puternic. Au senzaţia că şefii vor să le contorizeze până şi numărul de strănuturi. Apoi, se acomodează treptat. Unii salariaţi spun că în primă instanţă monitorizarea poate fi asemănată cu un fel de durere. Criza e groaznică. Apoi, boala se cronicizează.
Coşmarul camerelor video
„De curând, la mine la serviciu au fost instalate camere de supraveghere. Pe unde treci, te filmează. Ei spun că vor să fie un sistem prin care să se evite furturile sau, dacă acestea s-au produs, să se indentifice rapid hoţul. Mă stresează îngrozitor faptul că sunt mereu filmată“, spune o femeie în vârstă de 50 de ani, care lucrează într-o instituţie de stat.
Nu vrea să-şi facă public numele şi cu atât mai puţin locul de muncă de teamă că şefii ar putea citi părerea ei, iar consecinţele, crede femeia, nu ar fi prea plăcute. Pentru ea, locul de muncă seamănă cu o închisoare. „Le-a mai rămas să ne pună camere video şi la toaletă“, adaugă revoltată aceasta, subliniind că simte adesea că îi este invadată intimitatea. „Mă simt de parcă aş fi urmărită de Big Brother“, afirmă femeia, făcând referire la romanul „1984“ scris de George Orwell.
@N_