Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadenta de sub doi ani, de la 30% la 25%, pentru acoperirea din resurse interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta decizie vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au decis sa amane a treia transa a imprumutului Stand-By pana la instalarea unui nou guvern.
"In data de 16 noiembrie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit intr-o sedinta speciala pentru a analiza implicatiile bugetare, monetare si financiare ale decalarii calendarului imprumuturilor externe prevazut pentru trimestrul IV a.c. in cadrul aranjamentului multilateral incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale. In contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", se arata in comunicatul BNR.
In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009.
Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost mentinuta la 15%.
"Decizia CA al BNR se inscrie totodata in procesul de aliniere graduala a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din Romania la standardele Bancii Centrale Europene", se mai spune in comunicat. @N