Producătorii internaţionali de medicamente sunt dispuşi să susţină în continuare sistemul de sănătate românesc prin acceptarea termenelor de plată întârziate, însă cer eliminarea procedurii de suprataxare şi creşterea cursului de schimb, care în prezent este mai mic cu 5% decât cel real. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a anunţat că: " Nu pot coexista măsuri privind preţurile minime la medicamente, o rată de schimb necorelată cu inflaţia, termene de rambursare de peste 210 zile şi mai nou o suprataxare a veniturilor companiilor ". Potrivit reprezentanţilor ARPIM, aceste măsuri ar putea conduce la scăderea numărului şi volumului investiţiilor companiilor farmaceutice prezente pe piaţa românească şi la diminuarea semnificativă a disponibilităţii unor produse.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente avertizează că exită riscul ca accesul pacienţilor români la medicamente să fie serios afectat.
Potrivit producătorilor de medicamente, în ultimii ani, companiile farmaeutice au funcţionat ca protector al sistemului de sănătate, deoarece livrează produsele pe datorie, aceptând termenele de plată întârziate.
"Noi, producătorii, ne-am exprimat dorinţa ca, împreună cu guvernul, să încercăm să trecem de criză, însă, pentru asta, avem nevoie să nu mergem în pierdere şi cerem să nu rămânem la cursul de 4 lei pentru un euro, când cursul va fi de 4,5 lei. Poziţia noastră în situaţie de criză este că, dacă până acum am putut să susţinem sistemul sanitar, e de datoria noastră să facem acest lucru şi în continuare, să facem mai mult decât am făcut până acum. Acceptăm prelungirea termenelor de plată, însă cerem înţelegere şi să nu se mai acţioneze prin pârghii restrictive, care nu fac economii la buget, dar e posibil să afecteze sistemul. Suprataxarea pune în mare pericol sus