Departe de a deveni noul motor de crestere al lumii, inlocuind Occidentul, China inrautateste situatia, politicile sale riscand sa conduca economia globala spre o a doua recesiune, cred analistii britanici.
Chiar presedintele chinez, Hu Jintao, a declarat ca nu s-a discutat despre adevaratele probleme ale sistemului economic mondial si ar trebui sa stie despre ce vorbeste, avand in vedere ca statul chinez exporta prea mult, avand consecinte deflationiste.
In timp ce unii se tem de inflatia provocata de lichiditati, Justin Lin, economist sef la Banca Mondiala, a declarat ca cea mai mare amenintare este reprezentanta de intreruperea productiei in fabricile de peste tot, ceea ce va crestere numarul somerilor. "Sunt mult mai speriat de deflatie", a spus Lin, citat de The Telegraph.
Mentinand moneda nationala la 6,83 de dolari, pentru a majora exporturile, Beijing-ul a reusit sa "transfere" somerii in afara tarii, sau "sa fure job-uri americane", dupa cum s-a exprimat castigatorul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman.
Insa companiile vestice sunt complice in acest fenomen, relocandu-si unitatile de productie in China, unde forta de munca este foarte ieftina. Apoi, fac lobby la Washington, pentru a nu da legi pentru stoparea acestui fenomen.
La un moment dat, angajatii americani se vor revolta, cred analistii. Rata somajului din Statele Unite este deja extrem de ridicata, iar, doar in luna octombrie, peste 330.000 de locuinte au fost confiscate de banci. De altfel, in acest an, mai multi americani si-au pierdut casele, din cauza faptului ca nu au mai putut plati ratele, decat in tot deceniul cat a durat Marea Recesiune, in anii 1930. In total, aproximativ sapte milioane de case vor fi confiscate de creditori.
Obama nu mai vrea produse chinezesti
Inainte de a pleca in China, presedin