Preţul mediu pe gigacalorie din România este egal cu cel din Germania, deşi PIB-ul pe locuitor este de aproximativ 5 ori mai mare în Germania, se arată într-un studiu realizat de A.T. Kearney. Costurile pentru încălzire din România sunt cu 18% mai mari decât media europeană, se arată în studiul A.T. Kearney, care argumentează această realitate prin ineficienţa din industria românească, ce suferă de costuri foarte mari de producţie. Sursele de încălzire din România sunt f
Preţul mediu pe gigacalorie din România este egal cu cel din Germania, deşi PIB-ul pe locuitor este de aproximativ 5 ori mai mare în Germania, se arată într-un studiu realizat de A.T. Kearney.
Costurile pentru încălzire din România sunt cu 18% mai mari decât media europeană, se arată în studiul A.T. Kearney, care argumentează această realitate prin ineficienţa din industria românească, ce suferă de costuri foarte mari de producţie.
Sursele de încălzire din România sunt foarte poluante, spre deosebire de cele existente în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, se arată în raport. Energia termică în România este produsă în proporţie de 41% din cărbune, nivel similar cu cel european, şi 48% din gaze naturale, faţă de 28% în statele euroepene.
Astfel, un preţ pe Gcal de 60 de euro este existent şi în Germania, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 30.428 de euro, faţă de România unde PIB-ul per capita este de doar 6.334 de euro.
Cea mai fericită situaţie este prezentă în Benelux, unde preţul pe Gcal este de 36 de euro, în timp ce PIB-ul per capita este de 48.261 de euro.
Un alt stat cu un preţ al gigacaloriei apropiat de cel plătit de consumatorii din România este Finlanda, cu 59 de euro pe gigacalorie. PIB-ul pe locuitor al Finlandei este însă de 35.094 de euro.
De asemenea, în Lituania, ţară cu un PIB pe locuitor de 9.582 de euro, preţul gigaca