Consumăm mai multă carne decât ucrainenii, slovacii şi ruşii, însă mai puţină decât polonezii, potrivit unui clasament întocmit de Euromonitor şi preluat de EVD, Agenţia pentru Afaceri şi Cooperare Internaţională din cadrul Ministerului Economiei din Olanda.
Estimările autorilor raportului arată că anul acesta vom consuma, în medie, 142,3 kilograme de carne pe gospodărie (sau 390 de grame pe zi), faţă de cantitatea de 140,7 kilograme înregistrată anul trecut. Cantitatea ar urma să crească la 143,7 kilograme în 2010.
Ucrainenii consumă doar 56 kg de carne/an
Media în regiunea Europei de Est este de 120,5 kilograme pe gospodărie. Potrivit clasamentului, bazat pe surse din industria de profil şi pe statistici oficiale, fiecare gospodărie din Polonia mănâncă, în acest an, 203,2 kilograme de carne, ungurii consumă 159,9 kilograme, cehii 157,4 kilograme, iar bulgarii 142,7 kilograme.
La polul opus se situează ruşii, cu 121 kilograme, slovacii, care consumă 109,2 kilograme, şi ucrainenii - cu doar 56,3 kilograme de carne.
În topul regiunilor domină Australia şi Noua Zeelandă. Familiile din aceste zone mănâncă nu mai puţin de 277,3 kilograme de carne pe an. Totuşi, cei mai mari consumatori de carne din lume sunt argentinienii, cu 436 de kilograme anual pe gospodărie, adică aproape 1,2 kilograme de carne pe zi, aproximativ de trei ori mai mult decât mănâncă românii.
Vest-europenii consumă, în medie, 134,3 kilograme de carne anual pe gospodărie. Cel mai mic consum de carne din lume se înregistrează în Africa şi în Orientul Mijlociu, cu o medie de doar 68,6 kilograme pentru acest an (circa 190 de grame pe zi).
Anul trecut, în lume au fost produse 280,9 milioane de tone de carne, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.