International Finance Corporation (IFC, bratul de investitii private al Bancii Mondiale) a intrat in actionariatul Bancii Transilvania, singurul jucator de top cu capital privat local, cu 3,62% din capitalul social, prin conversia obligatiunilor de 20 de milioane de dolari, achizitionate in 2005.
"Pretul de conversie este de 1,5049 lei/actiune si reprezinta media dintre pretul zilnic maxim si minim al actiunilor Bancii Transilvania (BT), ponderea stabilita in functie de volumul zilnic de tranzactii, aferent celor 90 de zile in care Bursa a fost deschisa pentru tranzactionare, anterior datei de fixare a pretului", spun reprezentantii BT.
IFC devine astfel unul dintre cei mai importanti actionari ai BT. In prezent, BERD este actionarul cu cea mai mare participatie, de 15% din capitalul social.
"Conversia actiunilor in obligatiuni intareste implicarea IFC in dezvoltarea viitoare a bancii si rolul sau ca partener pe termen lung. Majorarea capitalului de rang I va permite BT sa faca fata mai bine dificultatilor economice", afirma reprezentantii IFC.
Banca Transilvania a incheiat primele noua luni cu un profit de 48,2 milioane de lei (11,4 mil. euro), de opt ori mai mic decat cel obtinut in perioada similara din 2008, principala cauza a scaderii fiind cheltuielile mari cu provizioanele.
Titlurile Bancii Transilvania, listate la Bursa de la Bucuresti, au inregistrat vineri, odata cu intrarea in actionariat a International Finance Corporation (IFC), o apreciere de aproape 2%, urcand la maximul aces-tui an, de 2,1 leu/actiune. De altfel toata saptamana trecuta actiunile bancii au consemnat aprecieri sustinute, intreg avansul in cele cinci sedinte fiind de aproximativ 5%. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii se ridica la aproximativ 517,5 mil. euro.
Activele bancii au urcat cu 7%, in lei, de la inceputul anului, pana la 18,24 mld. lei (4,