Afectati de criza, romanii cumpara tot mai putine bunuri de folosinta indelungata, cum ar fi calculatoarele sau aparatele de fotografiat.
Piata de profil a scazut, in primele trei trimestre ale anului, cu 42,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 336 de milioane de euro.
Un studiu GfK arata ca sectoarele electrocasnicelor mici si telecomunicatiilor au scazut cu 23,2%, respectiv 28,6%, in primele trei trimestre ale anului. Vanzarile de electrocasnice mari au avut, din nou, un trimestru bun, comparativ cu inceputul anului 2009, dar, fata de 2008, vanzarile au scazut cu o treime.
Electronicele de larg consum au scazut, de asemenea, cu 43,3%, in timp ce sectorul foto a inregistrat o descrestere pana la jumatate in acest an. Si sectoarele IT si de echipamente de birou au avut cele mai slabe rezultate, scazand la jumatate.
Piata aparatelelor electrocasnice mici s-a dovedit a fi mai rezistenta in fata crizei decat restul sectoarelor, in ciuda pierderilor pe aproape toate segmentele. In al treilea trimestru s-a atins cea mai mare valoare a vanzarilor din 2009: 18 milioane de euro. "Acest lucru se datoreaza in special lunilor iulie - august. Aparatele de ras reprezinta una dintre grupele de produse care si-a revenit cel mai bine in aceste doua luni. Cresterea vanzarilor s-a datorat epilatoarelor, fiind un produs sezonier", arata studiul GfK.
Cerere mare de masini de tocat si telefoane mobile
O alta categorie, aceea a aparatelor de preparare a alimentelor, a avut un trimestru mai bun. Cererea mare de masini de tocat si mixere manuale a determinat vanzari mai mari decat in trimestrul trei din 2008. Atat robotii de bucatarie, cat si blender-ele manuale si aparatura de bucatarie au avut o evolutie pozitiva in timpul anului. Criza financiara a schimbat comportamentul oamenilor - acestia prefer