Necesarul de finantare a bugetului pana la sfarsitul anului se poate incadra in 2,2 - 2,5 mld. euro, estimarea vehiculata recent de 5 mld. euro fiind exagerata in conditiile in care deficitul nu va trece de 7,5% din PIB, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si fost ministru al finantelor. El considera ca piata monetara este destul de lichida, insa avertizeaza asupra problemelor care pot aparea in ianuarie si februarie.
"A analiza numai nevoia de finantare pana la finele anului este o greseala. Sa nu uitam ca in ianuarie si februarie incasarile sunt reduse, iar cheltuielile destul de numeroase vor crea un posibil dezechilibru in asigurarea finantarii. Trebuie sa vedem cum va actiona Trezoreria din punctul de vedere al maturitatilor in rostogolirea datoriei ce va fi acumulata in decembrie pentru a lua in calcul necesarul de bani pentru ianuarie si februarie. Sunt convins insa ca un mix intre o politica monetara proactiva, o politica fiscala prudenta si intoarcerea FMI si UE la Bucuresti dupa instalarea guvernului poate asigura necesarul de finantare intr-un mod coerent", afirma Tanasescu. El se declara increzator ca masurile de reducere a cheltuielilor care vor fi luate pana la sfarsitul anului vor face ca deficitul bugetar sa ramana foarte aproape de tinta de 7,3% convenita cu FMI si UE, ajungand la cel mult 7,5% din PIB. La sfarsitul lui octombrie deficitul a fost de 5,2% din PIB.
"Semnalul dat de FMI si UE prin venirea la Bucuresti a expertilor chiar in absenta unui guvern cu puteri depline a aratat ca Romania este sprijinita de partenerii cei mai importanti din Vest si vointa clara a acestora de a gasi solutii rapide de depasire a crizei economice. Plecarea lor nu inseamna decat o mica intarziere in acordarea sprijinului, nu un abandon."
Pentru dezamorsarea tensiunilor dintre banci - care cer dobanzi si de peste 10% - si Trezor