Peste 17.000 de companii din judeţul Arad au dispărut de pe piaţă în ultimul an, din cauza crizei financiare. După aproape 20 de ani de activitate, foarte mulţi întrerpinzători au fost nevoiţi să închidă obloanele, odată cu venirea crizei economice. Potrivit unor statistici furnizate de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, filiala Arad, peste 17.000 de companii active anul trecut în judeţul Arad au devenit inactive anul acesta, până la sfârşitul lunii septembrie, iar peste 14.000 s-au desfiinţat la nivelul Regiunii de Vest.
Situaţia disperată în care se află întreprinzătorii din întreaga ţară este evidenţiată de numărul tot mai mare al firmelor care sunt nevoite să închidă obloanele şi să pună lacătul după desfăşurarea activităţii mai bine de 20 de ani.
Situaţie critică în Vestul ţării
În regiunea de Vest, numărul de companii active a scăzut de la 170.529, cât era în 2008, la 97.377. „Dacă e să privim strict situaţia în care se află judeţul Arad putem vedea că în doar un an de zile au dispărut din sectorul companiilor active 17.706 firme. Este imposibil să credem că toate aceste companii erau create doar pentru faţadă, sau desfăşurau activităţi ilicite. În mod cert cea mai mare parte dintre ele sunt victime ale iresponsabilităţii guvernanţilor în ceea ce priveşte luarea unor decizii clare pentru resuscitarea şi sprijinirea IMM-urilor”, a explicat preşedintele Federaţiei Regionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Regiunea Vest (FRIMM Vest), Mircea Purcaru.
În Arad în 2007 erau înregistrate 41.727 firme active, în 2008 - 45.148, iar în 2009 s-a ajuns la doar 27.442. Companiile care nu au reuşit să facă faţă crizei au ca domeniu de activitate: comerţul cu amănuntul, construcţiile, industria prelucrătoare şi serviciilor.
Şanse scăzute la credite
În ceea ce priveşte relans