Lupta electorala se duce si pe tema iesirii d-lui Basescu in decorul nedemocratic. Ca nu respecta vointa Parlamentului in privinta desemnarii d-lui Iohannis ca premier, ca se consulta cu partidele doar asa, de ochii soacrei constitutionale, ca se abate de la democratie.
La multele acuzatii de acest fel am impulsul sa intreb: Care democratie?
Democratie inseamna forma de organizare a societatii in care poporul isi exercita direct sau indirect puterea. De cele mai multe ori indirect, prin reprezentanti alesi prin alegeri libere.
Alegeri libere avem. Dar cum se cheama cand aproape aceeasi oameni sunt alesi, in lipsa unei oferte diversificate, mandat de mandat si, in loc sa lucreze pentru binele si in folosul celor care i-au trimis la conducere, confisca mandatul primit si-l folosesc strict in interes personal? Dictatura de grup sau cum s-ar putea numi?
Democratie ziceau si comunistii ca avem. Si alegeri zise "libere". Numai ca in spatiul nostru mioritic, una vorbim si alta e in realitate.
Propunerea Iohannis
Ar fi servit ea intereselor populatiei? Era expresia democratica a unei majoritati parlamentare? Atunci de ce nu ne-au explicat cele 3 partide care au alcatuit majoritatea urmatoarele: cu ce program de guvernare vine, pentru ce perioada de timp, care sunt obiectivele, (ce masuri anticriza isi propune, cum rezolva dezechilibrele macroeconomice si cele din piata muncii, pastreaza sau nu acordul cu FMI, ce rol va avea statul in economie, face sau nu descentralizare, etc).
Nimic din toate acestea, doar un nume miracol, Iohannis. Adica democratie inseamna ca daca ai primit puterea faci ce vrei cu ea, fara sa mai dai socoteala celor care te-au ales. Adica noi, prostimea, nu trebuie sa primim explicatii in timpul exercitarii mandatelor alesilor.
Nu cumva era menita doar castigari